Vi har samlet og svart på typiske spørsmål vi ofte får rundt overspisingsproblematikk. Har du et spørsmål som ikke er besvart, kan du skrive det inn nederst, og vi vil prøve å legge ut svar på det.
Kan man bli frisk fra overspisingslidelse?
Det er fult mulig å bli frisk fra en overspisingslidelse, og forskning viser flere behandlinger kan ha god effekt på å redusere eller blir fri fra ovrespisingsepisoder. Noen beskriver frisk som at de ikke lengre overspiser og har et veldig avslappet forhold til mat og kropp. Andre opplever sterk reduksjon i overspisingsepisoder, men at de fremdeles kan føle seg sårbar for å overspise igjen i svært stressende eller utfordrende situasjoner i livet.
Hvor lang tid tar det å bli frisk?
Det er umulig å svare på hvor lang tid det tar å bli frisk, da dette er svært individuelt. For noen tar det noen måneder mens for andre kan det ta flere år. Det er viktig å være tålmodig, og huske at hvis man har hatt et slikt spisemønster i flere tiår, er det ikke rart at det om det tar tid å endre dette. Noen kan også oppleve at når de får mer kontroll på overspisingen dukker det opp følelser, traumer, vanskelig forhold til kropp eller andre psykiske utfordringer som de kan ha behov for å jobbe videre med. Selv om det kan ta tid å jobbe mot å bli frisk, er det absolutt verdt det. Mange vi møter som har blitt bedre sier de aldri kunne ha sett for seg å ha et så avslappet forhold til mat og kropp, og utrykker hvor deilig det er å slippe alle tankene og bekymringene rundt de før hadde.
Er overspisingslidelse en ekte diagnose?
Overspisingslidelse regnes som en spiseforstyrrelse på lik linje med anoreksi og bulimi, og er en egen diagnose nevnt i den diagnostiske manualen ICD-11. Ettersom ICD-11 fremdeles er i prosessen med å bli implementert i Norge, brukes den ikke aktivt enda, men dette vil raskt endre seg. I USA har overspisingslidelse vært en diagnose siden 2013.
Hvordan vet man om man har en overspisingslidelse?
Det kan av og til være vanlig å skille overspising fra alminnelig spiseatferd. De fleste mennesker kan føle de spiser litt mer enn de burde innimellom eller bruker mat til å trøste seg. Overspising er derimot episoder hvor man spiser mye mer eller veldig anderledes enn man pleier, og hvor man opplever å miste kontrollen over spisingen, slik at det kan føles umulig å stoppe. Det må også skje relativt ofte, minst en gang i uken over 3 måneder. Les her for mer info om hvordan kjenne igjen overspisingslidelse.
Hvor kan man få hjelp?
Hvis man ønsker behandling for en overspisingslidelse, bør man snakke med fastlege, som kan henvise til distriktspsykiatrisk senter (DPS) for psykologisk behandling, eventuelt BUP hvis man er under 18. Ettersom diagnosen overspisingslidelse enda ikke er ferdig implementert i Norge, kan flere dessverre oppleve å bli avvist eller nedprioritert for behandling. Det er allikevel viktig å prøve å få hjelp hvis man føler at overspisingen går utover daglig fungering og livskvalitet. Mer info om hvordan du går fram finner du her. ROS tilbyr også individuell rådgivning, kurs, grupper og andre tilbud for personer med overspisingsproblematikk.
Kan man ha ulike spiseforstyrrelser?
En del kan oppleve å bevege seg mellom ulike spiseforstyrrelser i løpet av livet. Noen kan begynne med anoreksi, som utvikler seg til bulimi, hvor man etter mye kompenserende atferd går over til å kun overspise. Andre har først overspisingsproblematikk, men kan som respons på kontrolltapet bli veldig restriktiv og utvikle atferd som er mer typisk for anoreksi. De fleste spiseforstyrrelsene deler mye av de samme risikofaktorene som lavt selvbilde, behov for å håndtere vanskelig følelser og misnøye rundt kropp.
Må man ha høy vekt for å ha overspisingslidelse?
Det er ingen vektkrav for å få en diagnosen overspisingslidelse, og personer med alle type kropper kan utvikle overspisingslidelse. Det er en del overlapp mellom personer med høyere vekt og personer med overspising, og en del kan over tid legge på seg av overspising. Dette vil derimot ikke være gjeldene for alle og vil avhengige av gener, livsstil, hvilke type mat man overspiser på, og flere andre faktorer. Det er også mange personer med høyere vekt som ikke har overspisingsproblematikk.
Kan menn også ha overspisingslidelse?
Menn kan også slite med overspisingslidelse, og overspisingslidelse er den mest utbredte spiseforstyrrelsen blant menn. Studier viser at mellom 1/3 til 1/4 av de med diagnosen er menn, og i noen populasjoner er nesten halvparten av de som overspiser menn. Dessverre er det færre menn som søker hjelp. Dette kan være på grunn av stigma med å be om hjelp generelt, men spiseforstyrrelser er også noe som gjerne er sett på som en «kvinnelidelse», som kan føre til enda mer stigma.