ROS kompetanse tilhører ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser, som er en bruker og interesseorganisasjon og en en gratis rådgivningstjeneste for alle som strever med mat og kropp. Vår kompetanse er bygget på en kombinasjon av egenerfaring og faglig kunnskap.
ROS kompetanse jobber for å løfte opp personer med overspisingslidelse som en viktig gruppe som trenger bedre forståelse og et bedre hjelpetilbud.
Mål
ROS kompetanse ønsker å
- Gjøre god kunnskap om overspisingslidelse tilgjengelig for folk flest, gjennom å formidle oppdatert forskning på en folkelig og lettforståelig måte.
- Bidra til å øke kompetansen til helsepersonell rundt overspisingslidelse
- Være et samlende organ som kan ha oversikt over tilbud og behandlingsmuligheter i Norge
- Knytte nettverk mellom personer som arbeider med overspising og inspirere til et mer samlet fagmiljø
- Drive egen forskning på overspisingsproblematikk.
- Bidra til utvikling av flere og nye hjelpetilbud for overspising.
- Bidra til holdningsendringer i samfunnet rundt personer med overspisingsproblematikk, og til reduksjon av vektstigma.
Prosjektet er støttet av Stiftelsen Dam.
Prosjektgruppe
Sunniva Beeder Mollandsøy
Sunniva er utdannet psykolog, og er ansatt i ROS som prosjektleder for ROS kompetanse. Sunniva begynte først som frivillig i ROS i 2016, og fattet tidlig interesse for å jobbe med overspisingsproblematikk. Sunniva leder også grupper for personer med overspisingsproblematikk.
Hanna Flækøy Skjåkødegård
Hanna er forsker ved ROS og postdoktor ved Barne- og ungdomsklinikken, Haukeland Universitetssykehus. Hanna har en doktorgrad i kognitiv atferdsterapibehandling (CBT) av alvorlig fedme hos barn og ungdom og har gjennom sin forskning og kliniske arbeid som spesialfysioterapeut opparbeidet seg kunnskap om spiseforstyrrelser og da særskilt overspisingslidelse.
Synnøve Torgersen
Synnøve er kommunikasjonsrådgiver i ROS med arbeidserfaring fra kommunikasjon og markedsføring i mediebransjen. Hun startet som frivillig i ROS i 2019, og jobbet på chat og telefon i fire år før hun ble ansatt i organisasjonen
Bakgrunn for prosjektet
ROS kompetanse ble startet grunnet manglende tilbud og kunnskap om overspisingslidelse. Mellom 30-40% av personene som tar kontakt med ROS har overspisingsproblematikk. Det de har til felles er at mange har slitt med dette i flere tiår, uten at de selv har forstått at det er en spiseforstyrrelse de strever med eller at helsevesenet har fanget det opp. Mange opplever lite forståelse og kjennskap til problematikken fra personer rundt, og opplever stigmatisering. Det er også et svært begrenset og mangelfullt behandlingstilbud for personer med denne spiseforstyrrelsen. Dette gjør at mange blir tilbudt hjelp som heller fokuserer på vektreduksjon eller kostholdsendring, uten å adressere de psykologiske faktorene som ofte ligger bak.
ROS overordnede verdier
MODIG OG DIREKTE
ROS skal våge å være tydelig og ærlig i møte med det enkelte menneske og med samfunnet for øvrig. Vår oppgave er å å løfte frem håpet for den enkelte og å løfte brukerstemmen i det offentlige.
TILSTEDE OG INKLUDERENDE
ROS skal være tilstede for alle, der de er. I øyeblikket, men også fysisk gjennom tilpassede åpningstider og geografisk nærhet. Vi inkluderer alle som er berørt av problematikk knyttet til mat, kropp, trening og følelser, også dem som er nærstående/pårørende. Terskelen for å kontakte ROS skal være lav.
EKTE OG RAUS
Hos ROS kan alle være seg selv, uten masker. Vi møter deg med likeverdighet, åpenhet, nysgjerrighet, ydmykhet og empati. Vi gir deg den tiden du trenger for å bli frisk og står ved din side. Hos ROS møter du medmennesker med en spisskompetanse.
Kontakt
For spørsmål eller henvendelser angående ROS kompetanse, kontakt: sunniva.mollandsoy@nettros.no
Samarbeid
Prosjekt- og forskningssamarbeidspartnere;
- Trine Tetlie Eik-Nes
- Sara Mehmood Birchall Shah
- Selma Øverland Lie
- Yngvild Sørebø Danielsen
- Deborah Lynn Reas
- Sunniva Nordang