Hvordan støtte en voksen med overspising

Det kan være vondt å se noen man er glad i streve med overspising og man kan være usikker på hvordan man kan støtte de på best mulig måte. Følgende er generelle råd om hvordan man kan prøve å være til hjelp for noen som overspiser. Råd om hvordan man kan ta opp problematikken kan du finne her.

Vis forståelse for at overspisingslidelse er en alvorlig spiseforstyrrelse

Spesielt kontrolltapet knyttet til matinntak kan være vanskelig å forstå for en person som ikke selv har utfordringer med overspising. Inntak av store mengder mat handler ikke om dårlig viljestyrke, og kommentarer som «det er bare å skjerpe seg», «jeg kan også spise mye sjokolade noen ganger», «så flink du var som ikke spiste kake nå» er ikke til hjelp.

Bli bevisst egne fordommer rundt overspising

3 personer som sitter på cafe sammen

Tenker du at det er bare å skjerpe seg eller at «litt» overspising ikke er så farlig? Det kan noen ganger være tøft å erkjenne for seg selv at man har slike fordommer. Da er det viktig å tenke på at de fleste har fordommer mot ulike ting i større eller mindre grad. Det å bli de bevisst sine fordommer og ha et ønske om å jobbe med og endre disse, er et viktig steg for å kunne være en støtte. For å få en bedre forståelse, les gjerne om mekanismene bak eller myter rundt overspising.

Avklar hvordan man kan være til støtte

Det er ikke alltid greit å vite hvordan man helt konkret kan være en støttespiller. Da er det viktig å ha en samtale med den man er en støttespiller for hvor man avklarer roller, og om vedkomne ønsker hjelp til helt konkrete oppgaver. Uten avklart hjelperrolle knyttet til f.eks. matinnkjøp og måltidsituasjoner er det best å unngå kommentarer om mat og kropp.

Vær tilstede

3 personer som spiser sammen

Noen ganger kan det være nok å lytte og validere, det er ikke alltid man trenger å finne løsninger på problemet til personen. Gi rom til å kunne snakke om det som er vanskelig. Det kan være krevende å åpne opp om utfordringene man har, samtidig som det for mange oppleves som en befrielse å kunne dele hvordan man har det med noen. Det å ha noen som lytter kan også dempe skamfølelsen rundt det personen sliter med.

Du er ikke ansvarlig for å gi behandling

Det er viktig å huske på at man ikke er ansvarlig for behandlingen til den man ønsker å støtte. Det kan være tøft å stå på sidelinjen og overlate ansvaret til andre, men samtidig er det viktig å være bevisst sin rolle som pårørende og at den er annerledes enn å være en behandler for en pasient. Som pårørende er det viktig å ta vare på seg selv. Fokuser heller på å motiverer personen til å søke hjelp og støtt de til å stå i behandling. ROS tilbyr også rådgivning og støtte for pårørende.

To kvinner som har en fortrolig samtale