Følgende er generelle råd for hvordan støtte et barn med overspisingsproblematikk.
Ikke gi barnet/ungdommen skamfølelse for overspisingen
Et viktig steg er å ha forståelse for hva overspisingslidelse faktisk her og hva det ikke er (symptomer, mekanismer, myter). Videre er det viktig å huske på at overspisingsepisodene ikke er noe barnet gjør for å være vanskelig, og at det ikke bare er å «ta seg sammen»
Spill på lag med barnet
Vær en foresatt i så måte at man er på lag med barnet sitt. En «oss mot spiseforstyrrelsen» tankegang kan fremme samhold og få barnet/ungdommen til å bedre forstå at spiseforstyrrelsen ikke er noe man «er», men en sykdom man har.
Tenk igjennom hvordan man snakker om mat og kropp

Bli bevisst hvordan man snakker om egen og andres kropp og matinntak rundt barnet/ungdommen. Prøv å unngå og snakke om disse temaene på en negativ og rigid måte.
Ta barnets bekymringer på alvor
I en situasjon hvor barnet tar opp bekymringer knyttet til kropp eller matinntak – ikke avfei samtalen med kommentarer som «du er så fin». Ta heller spørsmålet på alvor, og utforsk spørsmålet sammen med barnet.
Føle seg mindre alene
Hjelp barnet/ungdommen til å forstå at man ikke er alene om å overspise, at overspising er en sykdom som man trenger hjelp til å komme seg ut av og at dette ikke er noe man skal stå i alene.
Følg opp barnets bruk av sosiale medier

Er barnet/ungdommen på sosiale medier? På plattformer som TikTok og Instagram er det mye innhold om kropp og mat som kan påvirke barnet negativt. Snakk med barnet om dette, sett grenser for bruk og engasjer deg i hva barnet opplever på disse plattformene.
Bekymret for vektoppgang?
Hvis du er bekymret for vektoppgang hos barnet, kontakt helsepersonell for å få veiledning på hvordan håndtere bekymringen. Ikke sett barnet på dietter eller slankekurer på egenhånd, og unngå negativt fokus på vekt.
Hjelp barnet/ungdommen med å søke profesjonell hjelp
Informasjon om hvordan bli henvist til behandling finner du her. Mistenker du at barnet/ungdommen har andre utfordringer som depresjon eller ADHD, informer helsepersonell om dette, da disse tilleggsutfordringene kan påvirke spisingen.
Som pårørende er du ikke ansvarlig for behandlingsforløpet til barnet

Spesielt som foresatt det oppleves tøft, at man skal være en støttespiller og også i noen tilfeller delta aktivt i behandlingen, samtidig som helsepersonell har ansvaret for behandlingsplanen. ROS har ulike rådgivningstilbud for pårørende, som kan gi trygghet og støtte i en slik situasjon. Husk også å ta vare på deg selv.
Hvordan redusere overspisingsepisoder hos barn barn/ungdom
Mange foresatte ønsker å vite hvordan man kan være til hjelp med tanke på å redusere antall overspisingsepisoder hos sitt barn. Som påpekt er man ikke ansvarlig for behandlingen som foresatt, men noen generelle råd som kan være til hjelp er:
- Å fasiliteter for regelmessige måltider i hjemmet
- At man forsøker å ha faste familiemåltider hvor måltidet gjøres til et kjekt samlingspunkt