Overspisingslidelse er den mest utbredte spiseforstyrrelsen i Norge, og det anslås at ca 3% av befolkningen sliter med det, noe som gjør det mer vanlig enn bulimi og anoreksi til sammen. Det er også den mest vanlige spiseforstyrrelsen blant menn. Til tross for dette er overspisingslidelse noe det er lite kjennskap til i samfunnet, og flere opplever å slite med det i 20-30 år før de innser at det er en spiseforstyrrelse de har. Helsevesenet har heller ikke hatt kompetanse til å fange det opp, og mange som har søkt om hjelp opplever å bli møtt med fokus på vektnedgang og råd om kosthold og trening, istedenfor å få hjelp for spiseforstyrrelsen.
Sunniva Mollandsøy
Psykolog
Kontrolltap og skam
Felles for personer med overspisingslidelse er man kan oppleve kontrolltap rundt mat og ha store vansker med å stoppe å spise til tross for at man føler seg mett og kvalm. Mange kan oppleve avslapping eller en positiv følelse i starten av overspisingsepisoden, men dette blir ofte etterfulgt av skam, avsky og dårlig samvittighet. Skam over mangel på kontroll og for noen over egen kropp kan også gjøre at mange isolerer seg eller opplever det som vanskeligere å være rundt andre. De fleste venter med å overspise til de er alene, eller gjør det på badet, i bil og lignende, for å skjule kontrolltapet for andre. En del kan også oppleve at de bruker så mye penger på store mengder mat at det går utover privatøkonomien.
Trenger riktig hjelp
Overspisingslidelse handler ikke bare om å være glad i mat eller ønske å kose seg litt ekstra. Mange i denne gruppen har opplevd traumer i oppveksten eller står i vanskelige livssituasjoner som gjør at mat blir en mestringsstrategi for å overleve hverdagen. Det å stadig bli satt på slankekurer eller bedt om å ta seg sammen vil ofte føre til mer skam, som kan utløse og forverre overspising (O’Loghlen, 2022). Flere med høyere BMI blir også møtt med vektstigma både fra samfunnet og helsevesenet, som igjen kan være med å øke risikoen for overspising. (Puhl, & Suh,2015) Overspisingslidelse kan ramme folk fra alle ulike bakgrunner og med ulike kropper og vekt. Flere med spiseforstyrrelsen har opplever også andre psykiske problemer som depresjon og angst, som kan forverre tilstanden.
Overspisingslidelse er en alvorlig spiseforstyrrelse som kan ha både psykiske og fysiske helsemessige konsekvenser for personen, og det er derfor svært viktig å ta tak i. Det er ikke latskap eller mangel på viljestyrke som gjør at man utvikler overspisingslidelse, og den bør behandles på lik linje med andre psykiske lidelser. Mange kan ha god effekt av ulike terapiformer, og også selvhjelpsverktøy, og svært mange opplever å bli helt frisk fra spiseforstyrrelsen.