Vektstigma

Hva er vektstigma?

Vektstigma defineres som sosial avvisning og devaluering som fremtrer når man ikke innretter seg etter rådende sosiale normer for kroppsvekt og -figur (Ueland, 2019, s. 2).

Vektstigma handler om at personer i større kropper blir møtt med stereotypier, fordommer, og diskriminering. De kan bli omtalt som late og dumme, og den tykke kroppen blir ofte sett på som usunn, umoralsk og mindre verdt. Personer i større kropper omtales ofte som et medisinsk, finansielt og sosialt problem i samfunnsdebatten, og utsagn som «fedmeepidemi» og «kampen mot overvekt» bidrar til stigmatiseringen.

Vektstigma i helsevesenet

Flere internasjonale og norske studier viser at vektstigma og negative holdninger mot pasienter i større kropper er vanlige blant helsearbeidere (KILDER). Fordommer hos helsearbeidere reduserer kvaliteten på behandlingen, og mange får ikke den hjelpen de trenger (KILDE). Negative holdninger og dårlige erfaringer kan også føre til at man unngår å oppsøke lege (KILDE).

En norsk studie viser blabla (noe om sykepleiere sine holdninger)

Mer om å unngå å oppsøke lege med kilder, konsekvenser av dette

Vekstigma, skam og spiseforstyrrelser

Når det gjelder spiseforstyrrelser, er vektstigma ikke bare en risikofaktor for å utvikle forstyrret spising. På grunn av vektstigma blir personer i større kropper ikke diagnostisert, og får slankeråd istedenfor hjelp for spiseproblematikken. KILDE

Mer spesifikt om overspising og skam – kanskje skam burde vært en egen artikkel?

Kilder

Referanseliste her. Må bytte til et annet format enn APA for å gjøre teksten lett å lese