Pågående prosess med implementering av det nye diagnosesystemet ICD-11, og fravær av overspisingslidelse på prioriteringsveilederen for spiseforstyrrelser, gjør at det enda ikke er mange behandlingstilbud rettet spesifikt mot overspisingslidelse i Norge. Det er allikevel flere steder man kan søke hjelp. Utfordringen med å gi en konkret liste over steder som tilbyr behandling, er at det stadig dukker opp pilotprosjekter med behandling for overspisingslidelse, som etter kort tid legges ned grunnet manglende ressurser. Vi har allikevel prøvd å oppsummere noen av stedene man kan henvende seg til nedenfor.
Distriktspsykiatrisk senter (DPS)
Det vanligste stedet man får psykologisk behandling for overspisingslidelse, er på distrikspsykiatriske sentre (DPS). For å komme til, trenger man henvisning fra fastlegen. DPS’er som opplever stor pågang, må av og til avvise henvisninger, ettersom overspisingslidelse enda ikke har samme krav til rask hjelp som diagnosene anoreksi og bulimi. Det er alikevel flere DPS’er som tilbyr behandling, og det er absolutt verdt et forsøk. Flere DPS’er har «spiseteam» som har god kompetanse på behandling av ulike spiseforstyrrelser. Etter stor pågang under covid-pandemien, opplever flere DPS’er nå mindre pågang fra personer med spiseforstyrrelser, og det kan tenkes at det er lettere å komme til. Hvis man er under 18, vil man heller henvises til BUP, som også kan behandle overspisingslidelse.
Regionale avdelinger for spiseforstyrrelser

I hver helseregion er det spesialiserte regionale enheter for behandling av spiseforstyrrelser for de mest alvorlig syke. Noen steder er det etablert lokale spesialiserte poliklinikker og/eller sengeposter. Ved veldig alvorlige tilfeller av overspisingslidelse, eller hvor behandling i DPS eller BUP ikke har ført til bedring, kan man henvises til disse spesialavdelingene.
Poliklinikker for overvekt
En god andel personer med fedme, fyller også kriteriene for en overspisingslidelse. Derfor har noen poliklinikker for overvekt begynt å tilby gruppetilbud for personer med overspisingslidelse. Det kan derfor være nyttig å sjekke ut om klinikkene i ditt område har et tilbud for overspisingslidelse, hvis man allerede er i behandling på en poliklinikk for overvekt, eller fyller kriteriene for å kunne henvises (BMI over 40, eller BMI over 35 med vektrelatert tilleggssykdom).
People need people

People need people er en gruppebehandling for personer med overspisingslidelse utviklet ved NTNU av Trine Tetlie Eik-Nes og Kjersti Hognes Berg. Kurset består først av undervisning etterfulgt av lunsj og praktiske øvelser. Sentrale tema i kurset er: spiseforstyrrelser, tilknytning, stigma og skam, pårørende/relasjoner og kroppsforakt og selvomsorg. Kurset har ikke fokus på vektreduksjon eller kosthold. Består vanligvis av rundt 10 samlinger, og også en pårørende samling.
Kurset tilbys ved Stjørdalen DPS. Modellen brukes også på lavterskelnivå hos Orkland kommune og Friskliv og Mestring bydel Stovner under navnet «Mat, kropp og følelser».
Frisklivssentraler
Frisklivssentralen er en helsefremmende og forebyggende kommunal helsetjeneste, som finnes i mange kommuner rundt om i landet. De tilbyr ulike kurs, grupper og aktiviteter med fokus på bedring av helse og levevaner. Noen frisklivssentraler har begynt å tilby PED-T, et gruppetilbud som går over 16 uker for personer med bulimi og overspisingslidelse. Hver samling starter med en treningsøkt veiledet av spesialistfysioterapeuter, etterfulgt av kostholdsterapi holdt av ernæringsrådgiver. Liste over hvilke frisklivsentraler som tilbyr PED-t finner du her.
Villa SULT
Villa SULT/ Stiftelsen Institutt for spiseforstyrrelser holder til i Oslo, og tilbyr behandling til personer med ulike former for spiseforstyrrelser. De tilbyr gratis Drop-in tjeneste for personer med overspisingslidelse, både digitalt og fysisk, hvor du kan få råd, støtte og veiledning. Det er også mulig å få individuell tilpasset hjelp, både av psykolog og klinisk ernæringsfysiolog.
ROS – rådgivning om spiseforstyrrelser
ROS tilbyr også rådgivning for overspisingsproblematikk både individuelt, og i grupper og kurs.